Veilig online daten

2 maart 2010

Bij JWMatch werken we hard aan het bieden van een veilige omgeving voor onze leden, zodat zij zich kunnen richten op de leuke aspecten van het daten. De overgrote meerderheid van de mensen zijn eerlijk en oprecht op zoek naar dezelfde dingen als jij. Maar hou er rekening mee dat de kans bestaat dat je benaderd wordt door oneerlijke mensen.

Online daten is niet anders dan in de reële wereld, het is alleen stuk veiliger en makkelijker -als je het op de juiste manier aanpakt. De meeste 'regels' zijn vanzelfsprekend, maar neem toch even tijd om stil te staan bij de praktische richtlijnen hieronder.

"Financiële Oplichting"
Financiële oplichters kunnen valse foto's gebruiken, aangeven in het ene land te wonen en beweren in het andere land op vakantie te zijn of te werken. Na wat aangename berichten te hebben uitgewisseld, vragen ze jou wellicht om geld vanwege een "noodgeval", financiële problemen, een ziek familielid, of om financiële middelen om jou te kunnen opzoeken.

Als je een ander lid wilt ondersteunen door het kopen van een vliegticket, boek en koop de vlucht dan in een kantoor in het land waar je zelf woont, en zorg ervoor dat alleen jij het geld terugkrijgt bij een annulering. Je vriend kan later het ticket ophalen in de dichtstbijzijnde stad of luchthaven waar hij/zij woont.

* Stuur nooit geld naar andere leden!

Waarschuwingstekens

  • Lid bevindt zich niet op de locatie die in het profiel staat vermeld.
  • Lid kan vragen om financiële ondersteuning vanwege een "noodgeval" of voor een mogelijk bezoek.
  • Lid wil niet communiceren via JWMatch, maar wil meteen jouw privé e-mailadres.
  • Lid wil exclusief contact met jou en vraagt jou om niet met anderen op de site te praten.

Vergeet niet om je gezond verstand te gebruiken. Online daten is niet zo heel anders dan het ontmoeten van mensen in de echte wereld. Als je het verstandig aanpakt, dan is het zelfs de best denkbare manier om mensen te ontmoeten die jouw interesses en passies delen. Ieder jaar maken tienduizenden mensen nieuwe vrienden en velen van hen treden zelfs in het huwelijk na een ontmoeting op JWMatch. Onthou bovenal dat jouw persoonlijke veiligheid op de eerste plaats komt -heb dus vertrouwen in jezelf. Maar, als je ook maar enige twijfel hebt over een persoon, neem dan geen risico.

Creëer de juiste indruk
Zorg ervoor dat je profiel niet misleidend is. Een verkeerde indruk zal verkeerde reacties aantrekken, of helemaal geen reacties.

Wees eerlijk, mensen kunnen zich bedrogen voelen wanneer blijkt dat de ideale match met wie ze op de site gesproken hebben, gelogen heeft over zijn/haar leeftijd en situatie. Hou het eerlijk vanaf het begin en je zal meer kans maken om de ware te vinden.

Denk na over wat je schrijft
Wanneer je voor het eerst contact opneemt met iemand, of reageert op een bericht, denk na over wat je schrijft. Stel je verantwoordelijk op en geef geen persoonlijke contactgegevens in de eerste berichten aan een ander lid.

Persoonlijke gegevens
Het grootste voordeel van online daten is de veiligheid en privacy die het jou biedt. Wees gewoon voorzichtig! Geef anderen niet te snel jouw persoonlijke gegevens. Bouw eerst een gevoel van wederzijds vertrouwen op. Hou jouw familienaam, telefoonnummer, e-mailadres, werkplaats en exacte familie situatie privé, totdat je je klaar voelt om deze gegevens te delen.

Normaal gesproken geef je jouw adres niet mee aan een vreemdeling die je in het park tegenkomt en die je nog nooit eerder gezien of gesproken hebt. Zo ook zou je -na slechts een aantal dagen en met alleen wat algemene informatie zoals naam, leeftijd en beroep- niet sterk betrokken raken bij deze persoon. Hetzelfde geldt voor online dating: neem alle tijd die je nodig hebt om vertrouwd te worden met de persoon aan de andere kant.

Laat je niet onder druk zetten - Hou zelf de touwtjes in handen
Bij JWMatch kan je anoniem communiceren met andere leden. Wanneer het tijd is om de volgende stap te nemen, geef dan een mobiel telefoonnummer totdat je de persoon beter hebt leert kennen. Tijdens het kletsen aan de telefoon kan je wellicht enkele karaktereigenschappen van de ander leren kennen.

Stel vragen en zorg ervoor dat je tevreden bent met de antwoorden. Vermijdt de ander sommige van jouw vragen? Dit is een twijfelachtige eigenschap en misschien moet je overwegen om verder te zoeken.

Als je iemand leuk vindt, dan wil je graag telefoonnummers en e-mailadressen uitwisselen, of elkaar zelfs ontmoeten. Zorg er echter voor dat je je helemaal klaar voelt voor deze stap. Als een ander lid sneller gaat dan jij zou willen, vertel het hem/haar dan gewoon - jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hij/zij zal er begrip voor hebben.

Tegenstrijdigheden
Kijk uit voor plotse veranderingen in de stijl en inhoud van berichten. Als Mijnheer Romantisch ineens klinkt als Carlos de Jakhals, dan is het een goed idee om afstand te nemen of om verder te zoeken.

Wees alert. Als je vindt dat een ander lid zich ongepast gedraagt, blokkeer dan de berichten van deze persoon. Als iemand de site op een ongepaste manier gebruikt, neem dan contact op met de afdeling Ondersteuning zodat we gepaste maatregelen kunnen nemen.

In de echte wereld - een offline ontmoeting
Het grote moment! Na het mailen en chatten ben je nu klaar om elkaar in levende lijve te ontmoeten.

  • Spreek af op publieke plaatsen Laat eerste afspraakjes altijd plaatsvinden in een drukke omgeving.
  • Breng een vriend(in) op de hoogteLaat tenminste één vriend(in) of familielid weten waar je naartoe gaat, met wie en wanneer je denkt terug te zijn. Maak je date duidelijk dat jullie ontmoeting geen geheim is en neem je mobiele telefoon mee.
  • Zorg voor je eigen vervoerZorg voor je eigen transport naar en van de afspraak; aanvaard nooit het aanbod om thuis opgepikt te worden.
  • Geef niet alles prijsHou details over je woon- of verblijfplaats voor jezelf totdat je helemaal zeker bent van een persoon.
  • Voor lange-afstand-geliefdesBesteed dubbel zoveel aandacht aan bovenstaande tips en logeer nooit in het huis van de andere persoon tijdens bij een eerste bezoek.
  • Dit alles geldt ook voor jullie, beste jongens & mannen! De kans dat je misleid wordt door vrouwen is misschien kleiner, maar daarom niet onbestaande.

    Maar bovenal: ontspan je, maak plezier en hou het veilig.